Prawidłowe koszenie trawy
Aby cieszyć się ładnym trawnikiem należy zadbać o jego regularne koszenie, dostosowane do tempa wzrostu trawy oraz pogody. Pierwsze koszenie można wykonać już na przełomie miesiąca marca i kwietnia, gdy trawa osiągnie wysokość około 7-10 cm. Wiosną, gdy trawa rośnie intensywniej to koszenie wykonujemy średnio raz na tydzień, natomiast w lecie gdyż trawa już nie rośnie tak szybko, częstotliwość koszenia można zmniejszyć. Należy tu również mieć na uwadze, aby unikać koszenia podczas upałów, wybieramy do tego celu dni ciepłe, bezdeszczowe ale najlepiej z mniejszym lub większym zachmurzeniem. Ostatnie koszenie wykonujemy zazwyczaj pod koniec października. Trawę kosimy na tzw. zakładkę czyli częścią kosiarki wjeżdżamy na już skoszony teren, dzięki czemu unikniemy samotnych kęp nieskoszonej trawy, które wyglądałyby niezbyt atrakcyjnie. Jeśli koszenie wykonujemy w miarę regularnie to nie ma potrzeby aby jednorazowo trawę przycinać o więcej niż 30% jej wysokości. Gdy z jakichś powodów zaniedbaliśmy koszenie i trawa mocno urosła to w takich przypadkach lepiej jest wykonać np. 2-3 koszenia w odstępie kilku dni (aby właściwą wysokość osiągnąć na raty) niż wykonać jednorazowe mocne przycięcie. Urobek po koszeniu należy uprzątnąć, gdyż jeśli go pozostawimy to utworzy on skuteczną barierę utrudniającą przedostawanie się wody, słońca i składników odżywczych. Przed rozpoczęciem koszenia warto upewnić się czy kosiarka ma naostrzony nóż, gdyż jeśli będzie on nieostry to zamiast równego cięcia, uzyskamy efekt rozszarpywania źdźbła trawy, co negatywnie wpłynie na efekty wizualne (górna część trawy może usychać).